Financieringsvoordelen

2 november '18

Heb je interesse in een milieuvriendelijke en duurzame nieuwbouwwoning in De Hoven? Bekijk dan alle financiële voordelen. Een aantal hypotheekverstrekkers geeft een extra korting op de financiering van een nieuwbouwwoning. Een nieuwbouwwoning is energiezuiniger dan een bestaande woning. Zo heb je meer wooncomfort en draag je bij aan beter milieu. Reden voor een korting op de hypotheekrente bij aankoop van een nieuwbouwwoning. Daarnaast kun je meer meefinancieren dan bij een bestaande woning. 

image alt

Loan-to-value

Loan-to-value is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de marktwaarde van de woning. Dit bepaalt hoeveel procent je van de marktwaarde mag lenen. De marktwaarde van de nieuwbouwwoning bestaat uit: koopsom, eventueel meerwerk (bv keuken, uitbouw, vloerafwerking) en renteverlies tijdens bouw. Vanaf 1 januari 2018 is dit percentage verlaagd tot 100%.

De marktwaarde van een nieuwbouwwoning wordt bepaald door 1. de koop-/aanneemsom (inclusief grond), 2. meerwerk (volume vergrotende opties, keukens, badkamer ongelimiteerd en daarnaast kun je bij Rabobank wand-, vloerafwerking, tuinaanleg en gordijnen tot max 15% van koopsom meefinancieren) en 3. renteverlies tijdens de bouw (max 4% van de koop-/aanneemsom plus meerwerk).

Een nieuwbouwwoning kan in zijn geheel worden gefinancierd en is dus aantrekkelijker om te kopen, omdat je deze zonder inbreng van eigen middelen (bij voldoende inkomsten) kunt kopen.

image alt

Ruimere financiering bij energiezuinige woningen

Koop je een woning waarvan de zogenaamde Energie Prestatie Coëfficient (EPC) 0 is?  Dan kun je op basis van je inkomen (minimaal €33.000 bruto per jaar) € 25.000,- meer lenen. Dat is mogelijk omdat de energierekening van zo’n huis aanzienlijk lager is. Bij een nieuwbouwwoning die aan de huidige EPC eis (0,4) voor een omgevingsvergunning voldoet, is het toevoegen van 14 zonnepanelen in de meeste gevallen genoeg om dit te bereiken. Dat komt doordat nieuwbouwwoningen al erg energiezuinig zijn. Zo komt een energiezuinige nieuwe woning dus eerder binnen bereik. Meer informatie? Lees hier verder over de leennorm voor energiezuinige woningen.

image alt

Rabo GroenHypotheek

Koop je een milieuvriendelijke en duurzame nieuwbouwwoning? Dan kan de Rabobank GroenHypotheek interessant voor je zijn. Met een GroenHypotheek krijg je tijdens de eerste rentevaste periode 0,5% korting op de hypotheekrente voor 10 jaar vast. Voor het aanvragen van een Rabo GroenHypotheek heb je een Groenverklaring nodig, alle woningen van dit project hebben een dergelijke Groen verklaring. Deze Groenverklaring wordt afgegeven voor 10 jaar. Je krijgt rentekorting op jouw GroenHypotheek voor de duur van uw Groenverklaring.

  Jouw woning financieren
  Een woning kopen, hoe werkt dat eigenlijk?