De overbruggingshypotheek? Zó werkt het!
13 december '23
De overbruggingshypotheek is een tijdelijke hypotheek om de overwaarde van je huidige huis te gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. We vertellen je graag hoe dit precies in zijn werk gaat.
Een overbrugging, dus tijdelijk
Zoals de naam al doet vermoeden, is een overbruggingsHypotheek een tijdelijke lening. Het leenbedrag wordt gebaseerd op de (geschatte) overwaarde van je huidige woning. Je kunt de overbruggingshypotheek zien als een soort voorschot dat de hypotheekverstrekker je geeft op de vermoedelijke overwaarde. Een tijdelijke lening die je naast je huidige hypotheek afsluit en die je weer helemaal inlost zodra je huidige woning is verkocht.
Waarom een overbruggingshypotheek?
Waarom zou je voor een overbruggingshypotheek kiezen? Als je een nieuwe woning koopt, verkoop je meestal de woning waar je op dat moment in woont. Maak je bij verkoop van je oude woning winst en is de verkoopprijs hoger dan de hypotheekschuld op het huis, dan noemen we dat overwaarde. Vaak heb je echter je woning nog niet verkocht op het moment dat je de nieuwe woning koopt en weet je dus ook nog niet hoeveel de overwaarde exact wordt. Met een overbruggingshypotheek neem je een geschat bedrag aan overwaarde van je oude woning alvast op.
Is je oude huis verkocht? Dan los je bij de notaris je oude hypotheek af en wordt het restant van de verkoopopbrengst op je rekening gestort. Dat bedrag gebruik je om de aankoop van je nieuwe huis te betalen. Het mooie is, dat je bij een overbruggingshypotheek alleen rente betaalt, geen aflossing.
Verkoop je eerst je huidige woning voor je de nieuwe woning koopt en woon je bijvoorbeeld tijdelijk al in een huurwoning? Dan heb je geen overbruggingskrediet nodig.
Hoe zit het met de kosten?
Aan een overbruggingshypotheek zijn diverse kosten verbonden, zoals advies-, afsluit-, taxatie- en notariskosten. Daarnaast betaal je, zoals gezegd, rente. Omdat je tijdelijk 2 hypotheken hebt, heb je tijdelijk met dubbele maandlasten te maken. Zodra je oude woning is verkocht komt de overbruggingshypotheek weer te vervallen. Er is wel een maximale looptijd waarbinnen je je oude woning moet verkopen. Die verschilt per hypotheekverstrekker en is vaak tussen de 12 en 24 maanden.
Gelukkig vallen de totale kosten voor een overbruggingshypotheek vaak mee, omdat het een kortlopende lening is. Soms is het zelfs mogelijk om de dubbele lasten voor een deel mee te financieren.
De voorwaarden
Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen voor een overbruggingshypotheek:
- Overwaarde op je huidige woning;
- voldoende financiële ruimte om de tijdelijk hogere lasten te kunnen dragen of mee te kunnen financieren;
- de huidige en de overbruggingshypotheek worden af gelost zodra je oude woning is verkocht;
- de overbruggingshypotheek heeft een vooraf bepaalde maximale looptijd.
Wat zijn jouw mogelijkheden?
De hoogte van de overbruggingshypotheek hangt dus in eerste instantie af van de te verwachte overwaarde van je huidige woning. Daarnaast beoordeelt de hypotheekverstrekker of je de tijdelijke extra lasten - naast de lasten van de reguliere hypotheek - kunt betalen. Wil je inzicht in jouw mogelijkheden? Een hypotheekadviseur zoals bijvoorbeeld een adviseur van Rabobank, vertelt je er in een gratis oriënterend hypotheekgesprek graag meer over.