Terugblik opening kunstproject 'allemansveld' in De Hoven in Leek

20 juni '24

Afgelopen vrijdagmiddag op 14 juni heeft de wethouder Hans Haze van de gemeente Westerkwartier het kunstproject ‘allemansveld’ in De Hoven in Leek geopend. Dit kunstproject is van de kunstenaars Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens (KCCM). Rondom de opening organiseerden de kunstenaars in samenwerking met IVN Westerkwartier e.o. verschillende natuurexcursies.

image alt

Kunstproject allemansveld

BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling heeft de kunstenaars Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens (KCCM) gevraagd voor dit kunstproject in Oostindie. Samen met drie andere kunstenaars hebben Krijn en Cathelijne zich de afgelopen jaren verdiept in de flora, fauna en grondsoorten van het nabijgelegen buurtschap Terheijl. De verkregen kennis over het gebied hebben zij gebruikt voor dit nieuwe kunstproject in de ontwikkeling van nieuwbouwwijk De Hoven in Leek. Het resultaat is het allemansveld. Het allemansveld is een groen veld, dat ligt tussen het Sneeuwklokje in de nieuwe wijk en de oude weg Oostindie. Het veld ligt op de grens van Groningen en Drenthe en vormt de entree naar Terheijl.

Aanplant meidoorns

Op plekken in Terheijl waar de bodem bestaat uit potklei, groeit vaak de tweestijlige meidoorn. Een bijzondere en kenmerkende heester voor dit gebied. Op het allemansveld zijn deze meidoorns aangeplant. Ze groeien de komende jaren uit tot een aantal bomen en een aaneensluitend struikgewas. Dit struikgewas biedt beschutting voor vogels, amfibieën en kleine zoogdieren. De bessen zijn een dankbare voedselbron. De bermen van de weg Sneeuwklokje worden nog ingezaaid met een bloemrijk ruigtemengsel.

Veel verschillende plantensoorten

De gemeente Westerkwartier beheert dit veld minimaal. Hierdoor verschraalt de grond en groeien er veel verschillende plantensoorten. Anders dan in de rest van de wijk is hier het oorspronkelijke hoogte- en laagteverschil bewaard gebleven. Hierdoor bestaat het veld uit een natter en een droger gedeelte. Dat is goed voor de verscheidenheid aan plantensoorten.

image alt

Natuurexcursies met wollen picknickdeken

Tijdens de opening kunnen de bewoners van De Hoven hun omgeving nog beter leren kennen. Door mee te doen aan een aantal excursies. Hiermee komen zij van alles te weten over de bodem, de flora en de waterfauna van het gebied. Voor deze excursies is per onderwerp een wollen picknickdeken gemaakt met daarop de bodemsoorten, planten en waterdieren geborduurd. De kleden worden gebruikt als legenda (uitleg) bij de excursies. Deze dekens draagt wethouder Hans Haze (o.a. woningbouw, landbouw en ruimtelijke ordening) tijdens de opening over aan IVN Westerkwartier e.o. (natuureducatie) voor toekomstig gebruik.

Lees het hier Meer over de locatie
Bekijk het woningaanbod Wonen in Leek